top of page
Search

CÂTEVA SEMNE CARE ARATĂ CĂ S-AR PUTEA SĂ FII MANIPULAT EMOŢIONAL

Manipularea emoțională poate lua multe forme. Atunci când o persoană influențează emoțiile sau comportamentul unei alte persoane în beneficiul său este manipulare emoţională. Uneori aceasta poate fi greu de recunoscut, deoarece implică adesea tactici subtile sau indirecte.

Uite câteva semne care arată că s-ar putea să fii manipulat emoţional:

*Te îndoiești constant de tine însuți: manipulatorii emoționali încearcă adesea să te facă să te îndoiești de tine și de abilitățile tale. Ei te critică mereu sau te fac să simți că nu ești suficient de bun. Astfel, devii nesigur de tine și mai dependent de manipulator.

*Te simți vinovat mereu: manipulatorii emoționali folosesc adesea vinovăția ca instrument pentru a-și controla victimele. Te pot face să simți că nu faci suficient pentru ei sau că ești responsabil pentru problemele lor.

*Îți pierzi simțul de sine: manipularea emoțională te face să simți că pierzi contactul cu cine ești. S-ar putea să te trezești făcând lucruri pe care nu le-ai face în mod normal sau sacrificându-ți propriile nevoi și dorințe pentru a-i face pe plac manipulatorului. Acest lucru poate duce la sentimente de confuzie și chiar depresie.

*Te simți izolat: manipulatorii emoționali pot încerca să te izoleze de prieteni și familie, făcându-te să simți că doar pe ei te poţi baza. Este o modalitate de a obține mai mult control asupra ta și să-ţi fie mai greu să ieşi din această situație.

*Simți că mergi „pe coji de ouă”: manipulatorii emoționali pot fi imprevizibili, ceea ce face dificil să știi ce îi va declanșa. Simți că trebuie să fii atent la ceea ce spui și faci pentru a nu-i supăra.

Acordați atenție modului în care vă simțiți când vă aflați în preajma persoanei respective (manipulatorul emoţional). Dacă te simți confuz, vinovat sau responsabil pentru sentimentele ei, poate fi un semn de manipulare emoțională. În plus, dacă te trezești că te scuzi în mod constant pentru comportamentul persoanei sau că trebuie să mergi „pe coji de ouă” în jurul ei, poate fi un semn de manipulare emoțională.

Este important să stabileşti limite și să îţi comunici clar nevoile pentru a te proteja de manipularea emoțională.


73 views0 comments

Comments


bottom of page